Ogen en oren van de rivier

Vanuit de nieuw gebouwde Verkeerspost Nijmegen wordt de scheepvaart begeleid op het traject Millingen – Beuningen. De door Karelse en van der Meer (Zwarte Hond) ontworpen verkeerspost van Rijkswaterstaat vraagt vanwege zijn uitgesproken vormgeving om een bijzonder interieur.

RWS vroeg mij om een aantal meubels te ontwerpen in het zenuwcentrum van het gebouw: de werkruimte van verkeersleiders en een kunstwerk in het trapportaal, de spil door het gebouw.

Stilte en gedempt licht zijn noodzakelijke randvoorwaarden voor verkeersleiders om geconcentreerd te kunnen werken. Reflectie van lampen in beeldschermen, een dichtslaande deur, niet functionele gesprekken met elkaar of met de schippers op de rivier zijn uit den boze. Dit betekent dat ieder meubel geruisloos moet functioneren en geen lichthinder mag opleveren.

Het ontwerp van het kastfront van 9 x 3 meter verbeeldt de bewegingen van schepen, de maan- zon en sterren. Een fel lichtpunt symboliseert de verkeerspost.  Ieder privékastje is voorzien van geïntegreerde subtiele verlichting die aanspringt wanneer de deur wordt geopend. De kaartentafel en luisterbank -met audio- en muziekfragmenten over de rivier- zijn ook van mijn hand.

Opdrachtgever

  • Rijkswaterstaat
  • Concept, ontwerp en projectleiding: Monic Deichmann
  • Uitvoering kast: Meubemakerij De Wig
  • Lasersnijden RVS: Kinkelder Zevenaar

Voelsprieten tot in de ruimte

In het hoge trapportaal tonen vergrotende lenzen de invloedssfeer van RWS door middel van  foto’s van de rivierbodem tot en met satellieten in ruimte.

Galerij

Wat kan Hoogtij Projecten voor u betekenen?