KOM OVER DE DIJK!

Bewoners van de Arnhemse wijk Malburgen komen weinig in De Bakenhof, een prachtig natuurgebied aan de rivier, op steenworp afstand van de wijk. Samen met Kunstbedrijf Arnhem ben ik dagenlang in de uiterwaarden met ouders met peuters, groepen kinderen van 8-12 jaar en jongeren van 15-18 jaar om erachter te komen waarom dit zo is. Een door mij voor iedere doelgroep ontwikkelt programma, maakt langzamerhand duidelijk waarom het gebied weinig wordt gebruikt. Angst voor verdrinking in de rivier en een onveilig gevoel door het ontbreken van sociale controle en vies worden zijn voor ouders met kinderen reden om hun kinderen te verbieden om hier te spelen. Zelf komen ze er ook niet vaak omdat er geen plekken zijn om te zitten. Jongeren willen het liefst chillen met leeftijdgenoten en vinden verder dat er in de natuur niet veel te doen is, zij missen uitdagende activiteiten en plekken.

Tijdens door mij gegeven workshops zijn er een aantal wensen door de bewoners gecombineerd in een ontwerp voor een ontmoetingsplek. Een zit en speelplek voor ouders met kleuters en peuters, vlak bij een pad op veilige afstand van de rivier. De keuze voor het gebruik van grote stenen maakt het mogelijk om ook de wens van de kindergroepen te vervullen: het kunnen bouwen van stormproof hutten met wilgentakken uit de omgeving.

Opdrachtgevers

  • Gemeente Arnhem
  • Staatsbosbeheer
  • Idee: Kinderen uit Malburgen
  • Onderzoek, workshops: Monic Deichmann i.s.m. Kunstbedrijf Arnhem
  • Uitvoeringsregie Stenen cirkel: Monic Deichmann

Hoogwaterproof

Elf grote stenen van 1000kg per stuk vormen een cirkel met een diameter van zeventien meter. In iedere steen zijn drie grote gaten geboord waar dikke wilgentakken in gezet kunnen worden. Door de plaatsing van de gaten is het mogelijk om groot én klein te bouwen. Het gewicht van de stenen zrgt ervoor dat zij hoogwaterproof zijn en niet verplaatst worden door de rivier tijdens hoogwater.

Op georganiseerde ‘bouwdagen’ in samenwerking met Staatsbosbeheer zagen kinderen de wilgen om die toch gerooid zouden worden. Hiermee bouwen zij hun megahut die een daverende storm overleeft en wekenlang in de uiterwaard staat.

Galerij

Wat kan Hoogtij Projecten voor u betekenen?