ZEETOREN
Bovenop een duintop in Hoek van Holland staat een robuuste achthoekige toren, als een schaakstuk op de grens van natuur en cultuur, land en water. Duitsers bouwden in WO2 de twaalf meter hoge toren als radarpost op wat toen de oude zeedijk was. Dag en nacht vervulde ze haar functie als ogen en oren van de Duitse verdedigingslinie. Nog steeds is er dreiging vanuit het westen, maar dan in de vorm van een stijgende zeespiegel.
Na de door mij ontworpen verbouwing van de toren, de bijgebouwen en het interieur is de Zeetoren uitvalsbasis voor programma’s waarbij natuurkrachten die dit kustlandschap vormen staan centraal staan. Binnen is op verschillende manieren te ervaren op welke manieren gebruikt gemaakt wordt van weer en wind met als doel kustveiligheid, natuur en recreatie. In het grote restaurant met prachtig duinterras, zijn vele groepen ontvangen, workshops en lezingen gegeven. Ook wordt het een geliefde plek om te trouwen en te feesten.
Opdrachtgevers
- ARK Natuurontwikkeling
- Rijkswaterstaat
- Wereld Natuur Fonds
- Provincie Zuid Holland
- Ecoshape
- KNMI
- e.v.a.
- Conceptontwikkeling: Monic Deichmann i.s.m. Wouter Helmer / ARK
- Ontwerp & projectleiding: Monic Deichmann
- Architectonisch ontwerp bijgebouwen en toren
- Interieurontwerp restaurant, buitenterras, vergaderzaal en inrichting torenverdiepingen
- Buiten Zoet- Zout tuin
- Grafisch ontwerp Logo Zeetoren
- Opening Zeetoren
Zee lab
Op de eerste verdieping van de Zeetoren worden bezoekers omringd door een indringende multimediapresentatie over klimaatverandering en de gevolgen voor de Nederlandse kust
In de presentatie zie je hoe een kunstmatig zandeiland ‘ De Zandmotor’ wordt aangelegd. Onder invloed van wind en water verspreidt het zand zich over de Zuid-Hollandse kust. De bevolking bedenkt een nieuwe naam voor het eiland ” Het Deltaduin’. Het is niet mogelijk om deze presentatie te tonen op deze website omdat het filmbeeld op vele schermen tegelijk is geprojecteerd.