Recht op wind, graan & bier!

De Hompesche Molen in Stevensweert is het meest noordelijke bezoekerscentrum van Natuurmonumenten aan de Grensmaas. Het ligt op een strategisch knooppunt van recreatieve routes en is een echte publiekstrekker. De geschiedenis van de molen is nauw verbonden met kasteel Walburg, dat verderop heeft gelegen. Natuurmonumenten wil de geschiedenis van het Eiland in de Maas, de Walburg, de Hompesche Molen en het Grensmaasproject op een verrassende manier voor het voetlicht brengen en vroeg mij om hiervoor een idee te ontwikkelen en een ontwerp te maken.

Hier is deze zandanimatie vertelling uit voortgekomen. Een film over de roemruchte Graaf Reinaert Vincent von Hompesch die in 1721 de Hompesche Molen en kasteel Walburg liet bouwen en als een vorst heerste over het eiland in de Maas. Zijn op macht en status gebaseerde wegenpatronen zijn nog steeds zichtbaar in het landschap.

In opdracht van:

  • Natuurmonumenten
  • Concept, scenario & regie: Monic Deichmann
  • Tekeningen en beeldmontage: Gert van der Vijver
  • Teksten: Jan van der Mast
  • Voice over: Frednavoice
  • Muziek: Ted van Leeuwen
  • Cultuurhistorische adviezen: Har Rutten

Graan, meel & zand

Het werken met wind, de houten raderen, de sepia kleuren van de molen, de zakken met graan en meel en het werk van de molenaars bepalen de ambachtelijke sfeer in de molen. Daarom zocht ik een tekenstijl die hierbij aan zou sluiten en ben daarom gaan samenwerken zandtovenaar Gert van der Vijver. In de film schuift hij met zand, strooit, neemt weg… en zo ontstaat een steeds veranderend schouwspel waarbij de indruk ontstaat dat de tekeningen gemaakt worden terwijl je er bijstaat. Door de film te projecteren op molenromp, blijft de structuur van de bakstenen zichtbaar en versterken de molen en de film elkaar.

Tekeningen storyboard

Wat kan Hoogtij Projecten voor u betekenen?