Skip to main content

Steeds meer mensen beseffen dat wij met z’n allen te veel zijn afgedwaald van de natuur en het bewijs stapelt zich op dat lichaamsbeweging in de natuur niet alleen preventief werkt tegen ziekten, maar ook een helend effect heeft op wie al ziek is. Je hebt dus veel meer invloed op je gezondheid en welbevinden dan je denkt. Het is een onderwerp wat mij al jaren bezighoudt en mijn projecten zijn dan ook zo vormgegeven dat mensen mentaal en fysiek in beweging wordt gebracht.

Wat je waarschijnlijk altijd hebt ervaren, is nu ook wetenschappelijk bewezen: natuur maakt gezonder.
En dat is niet vreemd. We reageren op natuur, want wij zijn natuur.

Neem een diepe teug adem in het bos en adem miljoenen, door planten en bomen afgescheiden, onzichtbare, antibacteriële stofjes in.
Je longen sturen deze stofjes door naar cellen van bepaalde zenuwen en aderen waardoor je een langzamere hartslag en een lagere bloeddruk krijgt.
Ze komen ook in je lymfeklieren, waardoor je immuunsysteem gestimuleerd wordt.

Daar waar een stedelijk omgeving je aandacht naar buiten trekt, zorgt een natuurlijke omgeving ervoor dat je je gezonder, energieker en positiever voelt.
Ons lichaam produceert minder van het stresshormoon Cortisol. Depressie, astma en diabetes komen minder voor bij mensen die binnen een straal van een kilometer van groen wonen…
De komende weken zal ik veel mensen spreken over dit onderwerp in verband met een project waaraan ik werk en zal ik in dit blog verslag uitbrengen van mijn ervaringen.
Wordt vervolgd.